Putte

Uppdrag 1

Uppdrag 2

Jag heter Putte och bor på Svettpärlevägen 8 tillsammans med min hund Plutte som är 1 år och jag själv är 19 år. Jag är ganska glad av mig men har inga vänner eller jag har ju Plutte.

Jag har grönt hår en grön hoodie, blåa mjukisbyxor och gröna ögon.

På vardagarna så vaknar jag klockan 8 och äter gröt till frukost. Vid 9-tiden cyklar jag till jobbet. Jag jobbar som polis. Efter det cyklar jag hem. Vid 4-tiden cyklar jag till Maxi och handlar mat. Efter det tränar jag på Daja’s gym. Klockan 5 cyklar jag hem och äter middag framför TVn. Och efter det går jag och lägger mig tillsammans med Plutte.

På byrån i hallen har jag ett foto på en byrå. Fotot föreställer Putte och hans familj. Han saknar sin familj för att han får bara träffa dom en gång om  året. SLUT

Uppdrag 3

Uppdrag 4

Kom till vår vackra Karlskrona

Kom och besök vår vackra stad Karlskrona.Gå i Hoglands park och se på Blekingeflickan och Karl XIII och njut av dom vackra blommorna. Du kan också se Fiskegumman vid hamnen du kan se Karlskronas stolta skapare Karl XI på torget.

På sommaren kan du ju äta glass från antingen Glassbussen eller Glassiären som har dom största kulorna i Karlskrona eller så kan du åka till Barnens gård med många pooler och lekplatser. Är det en regnig dag kan du gå på Blekinge museum och lär dig om Karlskronas historia eller Marinmuseet och se massa med spännande ubåtar. Om du blir badsugen kan du ju åka till Karlskrona badhus där dom har en bebispool och en stor pool och om du vågar kan du hoppa från hopptornet. Nu hoppas jag att jag har övertygat dig och att  du vill åka till Karlskrona! Med vänliga hälsningar Putte.

Uppdrag 5

           Matsmältningen

När du äter någonting t.ex. lax så påbörjas det en process i din mage. 

Först tuggar du den i bitar och så blandas den med saliv så det blir lättare att svälja. Sen så åker den ner i matstrupen och då öppnas övre magmunnen. När laxen har passerat övre magmunnen så stängs den igen och då är laxen i magsäcken. Sedan knådas laxen i magsäcken i 2 till 3 timmar. Efter det åker laxen ner i tolvfingertarmen och sen i tunntarmen. 

I tunntarmen bryts sörjan ner ännu mer tillsammans med tarmsaft och bukspott. Tarmsaften och bukspottet kommer från levern. Nästa steg är att komma in i tjocktarmen och sen ut genom ändtarmen. Det som förut var en fin lax är nu en soppa som består bland annat av proteiner, kolhydrater och fetter. Sen kommer det ut en bajskorv.

Källa. Koll på NO år 5. bilder från pixabay.com

Uppdrag 6

Hello Sally and Tom!

My name is Putte and I am nineteen years old.

I live with my dog Plutte on Svettpärlevägen8

My family live in Kiruna they are Samer.

I have a sister Anna, a father Karl and a mother Cristina.

I like my dog very much and I walk with him every day.

On my spare time I play table tennis but I have no friends.Best regards Putte  

Uppdrag 7

staket 89*208=18 512:-

Grind 1575:-

Maria 42 500:-

Tasman 21 650:-

Banus 22 500:-

Birk 36 500:-

Rondo 24 950:-

Summa: 168 187:-

                     Uppdrag 8

Vägg 1: 4,19*2,7=11,3

=11,3m2

Vägg 2: 4,19*2,7=11,3

=11,3m2

Vägg 3: 5,93*2,7=16,01

Dörr: -3,16*2,7=8,5

=7,5m2

Vägg 4: 5,9*2,7=16,01

Öppning: -1,8*2,4=4,2

= 11,8m2

Sammanlagt: 41,9m2

Färg: 41,9*95=3980:-

Målare: 4,19*519=2175:-

Summa: 3980+2175=6155:-

Uppdrag 9

Hur man spelar Chicago

    Du behöver:

  • kortlek 
  • ett papper
  • en penna
  • minst 2 spelare

   Gör så här:

1. Rita en tabell så att du kan hålla koll på poängen.

2. Ta ur jokrarna ur kortleken.

3. Dela ut 5 kort till varje spelare.

4. Ta upp korten(Du får inte visa din motståndare dina 

kort)

5. Du slänger dina kort som du inte vill ha i en hög men du behöver inte slänga några kort ifall du inte vill.

6. Någon spelare delar ut kort så att man har 5 kort igen. Ifall du vill ha bara ett kort blir det ett öppet kort så att den som delar ut kortet visar det för alla spelare och då kan den som ska få det kortet välja ifall man vill ha det eller inte. Ifall man inte vill ha det så får man ett nytt kort som inte är öppet och då måste man ta(kortet som man inte ville ha slänger man i skräphögen).

7. Nu ska ni säga vad ni har och den som har det som ger mest poäng får poäng för det så då skriver ni ner det på tabellen.

8.Och så slänger ni igen,kollar vad ni har och så slänger ni och sedan börjar utspelet.

9.Utspel. Den som är efter den som delar ut korten när ni har slängt börjar att lägga ett kort och sedan ska dom andra lägga ett kort i tur och ordning men dom andra måste också följa färg så om den första spelaren lägger en klöver 8 så måste dom andra spelarna också lägga en klöver men om man inte har en klöver så behöver du saka. Om man sakar ett kort så är det kortet inte värt någonting. Om man lägger ett kort och ingen annan kan lägga högre så vinner du det sticket/rundan och då får du lägga först nästa runda. 

10. Man vinner utspelet genom att ta det sista sticket/rundan men man vinner hela spelet när man har 120 poäng så man får oftast köra flera spelrundor innan någon vinner. När man har 100 poäng så får man köpstopp vilket innebär att du inte får byta/slänga några kort.

11. Om man känner vid ett utspel att man kommer ta alla stick/rundor så kan man säga Chicago så får man automatiskt börja med att lägga och om man vill säja Chicago måste man säga det i början. Om man klarar det när man har sagt Chicago så får man 15 poäng men om man misslyckas så får man minus 15 poäng.

         Poäng:

  • Utspel=du vinner utspelet. 2 poäng
  • Par=du har två kort av samma sort. 1 poäng
  • Två par=du har två stycken par. 2 poäng.
  • Triss=du har tre kort av samma sort. 3 poäng
  • Stege=du har 5 kort i storleksordning till exempel 6, 7,8,9,10. 4 poäng
  • Färg=du har 5 kort i samma färg. 5 poäng
  • Kåk=du har ett par och en triss. 6 poäng
  • Fyrtal=du har fyra kort i samma sort. 8 poäng eller nollställa övriga spelares poäng
  • Färgstege=du har en stege med alla kort i samma färg. 11 poäng
  • Vinnande färgstege=du har den bästa färgstegen 10,Knekt,dam,kung och ess. du vinner spelet


Uppdrag 13

Det kostar 173 834 :- att köpa solceller till vårt hus.Vi kommer att spara 20303 :- per år. Det tar 8 år och fem månader att spara in kostnaden.

Uppdrag 14

Uppdrag 15


Uppdrag 16

Här ser du min engelska film om Finland.

Uppdrag 17 Hej ulla-britta!

Nu ska jag berätta för dig om Nordens länder. Nordens största land är Sverige och det minsta nordiska landet är Danmark som är ungefär tio gånger så liten som Sverige fast det är ju då utan Grönland. Det landet som har mest invånare är ju såklart Sverige som har tio komma en miljoner invånare men det landet som har minst befolkning är faktiskt Island som bara har trehundratjugo tusen invånare. De länder som har monarki är Finland och Island medans Sverige, Danmark och Finland är 

monarki. 

Sverige,Finland och Danmark är med i EU fast Norge och 

Island inte är med i EU. I Sverige, Norge och Finland har man skog medans i Danmark har man nästan bara odlad mark och på Island har man djupa fjordar, höga fjäll, vulkaner och glaciärer. Både Sverige och Finland har järnmalm och skog medans Danmark har massa åkermark och Island har fisk och betesmark. 

Norge, Finland och Danmark har en sak gemensamt när det gäller deras språk för om man tar dom tre första bokstäverna i deras namn och lägger ska bakom dom så får man fram språket nämligen finska,danska och norska medans Sverige har svenska och Island har isländska. Och visste du att Norge har nordens högsta berg. Hoppas att du lär dig något nu!

Uppdrag 19

             Nybörjare på sociala medier eller spel

Nu ska jag ge dig några tips på hur man klarar sig bra             på sociala medier eller spel.

Först när du ska skapa ett konto så  bör du helst inte använda ditt eget namn utan använda ett annat namn som du kommit på. Gällande lösenord så ska du inte ha ett så lätt lösenord som 12345 fast du ska inte heller ha ett för svårt som gdlofhvrtkb alltså bör du ha ett lagom svårt ord.

Jag tycker själv att Youtube och Reddit är dom mest intressanta fast det kan vara för att dom är dom appar som är närmast sociala medier. 

Men det som är nästan viktigast när man är på sociala medier är att tänka på vad man lägger ut för man måste tänka på är att man inte lägger ut någonting som kan misstolkas,något som kan kränkas,vara rasistiskt eller nasistiskt och du får absolut inte vara elak mot någon på nätet för det kan faktiskt anmälas.

När man är på nätet så måste man veta att det finns folk på nätet som bara är där för att vara elaka och skriva kränkande saker till andra och om du börjar prata med någon som du inte vet vem det är så måste du vara på din vakt även om den säger sig vara ett barn så kan det vara en 60 åring som bara vill vara elak så direkt ifall personen säger något elakt eller obehagligt så ska du lämna samtalet direkt.

Ifall någon varit elak på nätet så finns det många saker man kan göra men något man måste veta att det aldrig är ditt fel. Men man kan anmäla det ifall dom varit riktigt elaka, prata med någon man litar på eller blockera kontakten.

Enligt mig så bör man inte använda sociala medier mer än en och en halv timme om dan för det är INTE bra att bli beroende av sociala medier.

Några tips från mig är följande: Vara försiktig och inte vara elak,Om du får en kompis på nätet så kan ni försöka träffas familj med familj i det verkliga livet.

Och en sista sak är att du får inte kopiera någons bild och sedan sprida den på sociala medier utan att ha frågat den som hade bilden först för annars kan du få betala stora summor böter.

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång